top of page

Kumite

Vechten
 

Het vrije vechten, jiju kumite, is in Mas Oyama's Kyokushin stijl karate het belangrijkste onderdeel van de training. Immers, wie karate wil leren, wil leren vechten en vechten kun je alleen maar leren door te vechten.

Binnen alle dojo's wordt aandacht geschonken aan Kihon (basis technieken), Kata (het lopen van die technieken in een bepaalde vorm) en aan Kumite. In de meeste stijlen is echter betreffende het Kumite, sprake van Yakusaku-Kumite. Yakusaku -Kumite kenmerkt zich door het combinatie-vechten, zonder dat er sprake is van daadwerkelijk elkaar raken. Op wedstrijd niveau worden er dan punten toegekend op het moment dat men iemand met een bepaalde techniek had kunnen raken... Het Kyokushinkai karate staat bekend als het "sterkste karate", vanwege de methode in het wedstrijdvechten, die gebaseerd is op "full contact". Natuurlijk zijn er risico's verbonden aan deze manier van vechten. Binnen deze stijl is het doel echter wel vechten en niet een dans van technieken... Alle training in de dojo, de Kihon, de Kata zijn gericht op de Kumite, aangezien pas dan al het geleerde zijn waarde krijgt, zijn doel. Het leren vechten begint met het aanleren van een basis gevechtshouding. Natuurlijk mag je uiteindelijk vechten zoals je dat zelf wilt (de regels in acht nemend, natuurlijk), maar in eerste instantie wordt een basishouding aangeleerd. Naarmate U vordert, past u de houding aan door de training in vrij vechten, aan lichaamsgrootte, arm- of beenlengte of aan een specialiteit, maar de aangeleerde gevechtshouding domineert. 

Alhoewel "full contact", worden binnen de Kyokushinstijl wel een aantal regels in acht genomen. Zo wordt er niet gestoten naar het hoofd (in basis (kihon) wordt dit wel aangeleerd, maar het mag in het gevecht niet worden gebruikt) of schoppen naar gestrekte gewrichten. U hoeft overigens niet bang te zijn dat U tijdens Uw eerste bezoek aan de dojo gelijk wordt getrakteerd op een gevecht "op leven en dood". De hogere graden dienen zich aan te passen aan het niveau van de lagere graden. De lagere graad geeft in principe het niveau en ook de hardheid van het gevecht aan. Bovendien gaan wij er binnen de trainingen van uit dat iedereen morgen gewoon weer naar school moet of moet werken!

Binnen de Kyokushinkai stijl worden zowel nationale als internationale wedstrijden georganiseerd, op verschillende niveau's. Zo zijn er speciale wedstrijden voor de jeugd en voor de lagere graden, zodat u vroegtijdig in aanraking kunt komen met het echte gevecht.

 

bottom of page