Kata

Schijngevecht

 

 

Binnen een kata worden de geleerde basistechnieken in een vorm beoefend. Een goed uitgevoerde Kata kan zeer indrukwekkend zijn.

Er wordt in een bepaalde, per kata vastgestelde, vorm "gelopen". Hierin worden standen, arm- en beentechnieken, aanvallen en weringen in combinatie uitgevoerd. Binnen een goed uitgevoerde kata komen allerlei belangrijke aspecten van het geleerde tezamen. Niet alleen komen alle basistechnieken en alle geleerde standen in de diverse kata's terug, maar vooral het oefenen van de overgang van de ene stand/techniek naar de andere.

 

We noemen dit het beheersen van de coƶrdinatie, de controle over balans en positie tijdens het uitvoeren van een techniek. Dat klinkt niet al te moeilijk, maar dat blijkt het in de praktijk vaak wel. Het leren van de "weg" (de vorm) van de kata is met enige inspanning zeker te doen, maar deze op alle technieken, standen en bewegingen juist uit te voeren vraagt oefening, oefening en nogmaals oefening.

Om een kata tenslotte te perfectioneren komen er nog twee belangrijke aspecten om de hoek kijken, kracht en snelheid. Binnen de Kata rekent u af met verschillende tegenstanders, deze zijn echter fictief, alleen de uitvoerder van de Kata ziet ze, en rekent met ze af. Natuurlijk wordt er verwacht dat u, ondanks de afwezigheid van een heuse tegenstander, kracht legt in uw technieken, alsof die tegenstander er wel gestaan zou hebben. Voor dezelfde reden is snelheid van technieken op bepaalde momenten in uw kata onontbeerlijk. De wisselingen van tempo in uw kata maken uw kata duidelijker.

Een kata is pas indrukwekkend voor de toeschouwer indien stand, techniek, beweging, kracht en snelheid op de juiste manier samenkomen. Indien u in staat bent ook voor de toeschouwer uw onzichtbare tegenstanders te visualiseren, is uw kata met recht indrukwekkend.

Binnen het kyokushinkarate kennen we een twintigtal officiƫle kata's. Daarnaast kunnen de kata's nog in "ura", (andersom, met tegengestelde draaiingen) worden uitgevoerd. De moeilijkheids graden van de verschillende kata's is erg groot, tevens verschild de lengte van de kata's. In examens wordt vaak veel belang gehecht aan het goed uitvoeren van de kata's die u voor uw niveau moet kennen. Immers, men krijgt snel inzicht in uw kunde van de kihon (basistechnieken), de kwaliteit van de uitvoering van standen, technieken en bewegingen alsmede uw ontwikkeling op gebied van kracht en snelheid. Overigens kan kata u tijdens uw praktische trainingen ook nog helpen met uw theoretisch kennis. Probeer tijdens de kata eens alle standen en technieken die u uitvoert bij naam te noemen. Ook dat dient u tenslotte te weten bij uw examen...

 

 

 

 

 

 

Trainingstijden:
ADRES:

Maandag Den Bosch:

6-12 jaar: 18.00-19.00

Volwassenen/12+ : 19.15-20.30

Woensdag Rosmalen:

6-10 jaar: 18.00-18.45

10-14 jaar: 19.00-20.00

Volwassenen/ 14+ : 20.00-21.30

 

 

  • w-facebook
  • White Instagram Icon
  • YouTube

Den Bosch: Platostraat 36

(St Jans Lyceum)

Rosmalen: Mozartlaan 17,

(KC de Troubadour)

mail: tomoe.dojo.denbosch@gmail.com

Tel: 0031-6-20407654

 

Logo_Jeugdfonds_SPORT_cultuur_.png
FIND US